W Zielonej Górze winiarze intensywnie pracują nad zabezpieczeniem swoich winnic przed nadchodzącymi wiosennymi przymrozkami. Jednym z kluczowych etapów tych prac jest obecnie przeprowadzana operacja tzw. zimowego cięcia winorośli. Jego celem jest spowolnienie procesu budzenia się pąków, co minimalizuje ryzyko obumarcia rośliny w wyniku nagłego ochłodzenia.
Eksperci od winorośli, tak jak Piotr Żelazny, podkreślają, że ciepłe zimy i mroźne wiosny są dużym zagrożeniem dla upraw winorośli. Z tego powodu, konieczne jest przeprowadzenie odpowiednich działań profilaktycznych już na etapie zimowego przygotowania krzewów.
W ubiegłym roku winiarze napotkali na wiele problemów spowodowanych przez wiosenne przymrozki. Te niekorzystne warunki pogodowe były dużym wyzwaniem dla producentów wina.
Ważnym aspektem hodowli winorośli jest fakt, że pąki tej rośliny rozpoczynają swój rozwój, kiedy średnia temperatura w ciągu doby wynosi około 10 stopni Celsjusza. Właśnie dlatego, odpowiednia ochrona przed wiosennymi przymrozkami jest tak istotna dla utrzymania zdrowych i efektywnych upraw.