Bitwa Regionów: kulinarny triumf powiatów zielonogórskiego i świebodzińskiego

W niedzielę, w malowniczym Zatoniu, trwała ostra rywalizacja kulinarna, której kulminacyjnym punktem był królik w sosie śmietanowo-warzywnym podany z opiekanymi ziemniakami. Ta wykwintna potrawa przyniosła zwycięstwo reprezentacji Kół Gospodyń Wiejskich z powiatów zielonogórskiego i świebodzińskiego w ostatnim etapie eliminacyjnym Bitwy Regionów.

Ostatni etap eliminacji powiatowych w Bitwie Regionów

Bitwa Regionów to cykl zawodów kulinarnych, w których startują Koła Gospodyń Wiejskich z różnych powiatów. W dniu 20 maja na arenie pojawiły się Koła Gospodyń z powiatu żagańskiego, rozpoczynając tę smakową rywalizację. Następnie, w kolejnych miesiącach czerwcu, do walki przystąpiły kolejno reprezentacje powiatów krośnieńskiego i żarskiego, a także nowosolskiego i wschowskiego. W dalszej kolejności wykazały swoje talenty kulinarne Koła Gospodyń z powiatów gorzowskiego i strzelecko-drezdeneckiego oraz międzyrzeckiego, sulęcińskiego i słubickiego.

Zakończenie eliminacji i zapowiedź finału

Piknik w Parku Książęcym w Zatoniu stał się areną ostatniej bitwy eliminacyjnej. Cieszył się on dużą frekwencją publiczności, która mogła spróbować wielu regionalnych specjałów. To właśnie tam, po serii pasjonujących starć na kulinarnym polu, królik w sosie śmietanowo-warzywnym zapewnił triumf Kół Gospodyń Wiejskich z powiatów zielonogórskiego i świebodzińskiego. Zwycięzcy spotkają się teraz na finałowej arenie Bitwy Regionów, która odbędzie się 6 sierpnia w Bobowicku. Emocje gwarantowane!